Irish dry stout. Smetanový pivní styl z Irska na dlouhé zimní večery. Chuťový nádech kávy a čokolády je jako dělaný pro klidné popíjení. A pak že jsou Irové neurvalí. S našimi tipy tohle pivo zapojíte i v kuchyni nebo při míchání nápojů.
Guinness Draught Stout
Nic vás do pravého irského pubu nepřenese víc. Pivovar Guiness byl založen v roce 1759 v Dublinu a jeho dry stout je dnes nejprodávanější na světě. Taky tady pro ječmenné pivo vůbec poprvé v historii použili termín stout. Tohle slovo si tak většina pijáku spojí právě s dublinským tmavým mokem, dostupným i u nás.
Pokud si nemáte kde objednat točenou variantu, nakupte do zásoby Guiness plechovkový.
O populární lavinový efekt při nalévání z plechovek nepřijdete. Umožní ho widget – třícentimetrová plastová kulička naplněná dusíkem. Widget si v sedmdesátých letech minulého století nenechali patentovat nikde jinde než v pivovaru Guiness.
A když už jsme u toho – znáte historické pozadí vzniku Guinnessovy knihy rekordů?
Imperial russian stout
Další pivní styl, Guinnessův příbuzný přes koleno. Servírovací teplota imperial stoutu se pohybuje mezi 14-16°C, takže se v 18.století zabydlel i na ruském carském dvoře.
U nás ho skvěle vaří třeba pražský Břevnovský pivovar nebo potštejnský pivovar Clock. Prapůvodní recepturu, která hřála pod srdcem carevnu Kateřinu II. Velikou, ale drží pod pokličkou anglický Wells&Young’s.
Ano, je to trochu zrada. Originální imperial russian stout se vlastně vůbec nevyrábí v Rusku. Na pravou ruskou zimu mimo zdi carského paláce asi vždy platily trochu jiné zahřívací nápoje.
Pivní kuchařka Jackie Dodd
Vánoční svátky a stoly přetékají cukrovím. Co na tom, že jsou některé kousky napěchované tuzemákem, když působí tak hrozně zženštile? Naproti tomu horká čokoláda se stoutem z kuchyně americké food bloggerky Jackie Dodd připomíná hladinku natočenou v tradiční pražské pivnici.
Černočerným nápojem z praženého ječmene vás Jackie na svém webu naučí naládovat i brownies, cookies nebo rovnou celý čokoládovo-pivní dortík. A to už vypadá na slušné dezertní menu.
Black and Tan
Tmavý Guiness a světlé pivo v jedné sklenici – to je Black and Tan. Těžký stout zůstane navrchu a sklenice pak skýtá poněkud zajímavější pohled než klasická po česku řezaná dešťovka. Pokud chcete ctít ostrovního ducha nápoje, měli byste na světlou složku použít pivo Harper vařené v Guinnessu nebo světlý ale anglického pivovaru Bass.
Black Velvet
Těšíte se, až na si na Silvestra nachladíte bublinky? Průměráci bez fantazie odšpuntují za pět minut dvanáct sekt z Lidlu, nalejí do sklenek na vysokých nožkách a vyžahnou u sestřihů s Donutilem. Znalý pivař namíchá do sklenice šampaňské a tmavý irský stout.
S nápojem zvaným Black Velvet v ruce a krásnou dívkou po boku pak zasedne do pohovky a dlouho do ranních hodin bilancuje úspěšný uplynulý rok.
Na zdraví, pánové.