S prvními slunným dny přichází všemi oblíbené grilování. Chystáte se letošní grilovací sezónu přivítat novým grilem, ale váháte, který vybrat? Poradíme vám, na co se zaměřit, na co si dávat pozor a jak správný gril vybrat. Na trhu naleznete řadu grilů – od elektrických, přes plynové až po ty na dřevěné uhlí. Liší se především použitými materiály a tedy i cenou. Který je ale ten pravý právě pro vaši zahradu?
Na co se zaměřit
Gril je důležité vybírat podle očekávání, která máme. Chceme-li pořádat velké gril párty, musíme vybrat gril, který bude rychlý na přípravu a bude mít velký rošt. Máme-li v plánu grilovat občas jen pro rodinu, stačí nám malý gril na dřevěné uhlí, který potřebuje delší přípravu, je s ním ale spojený i určitý rituál, který při teplých letních večerech nejde vynechat.
Podle jakých kritérií vybírat?
- Prvním z důležitých aspektů dobrého grilu je bezpečnost. Gril musí mít stabilní nožky, kolečka nebo cokoliv, na čem stojí.
- Je také potřeba, aby nejenom gril byl z kvalitního materiálu. Pokud prvky, jako jsou madla, nejsou z dobře zvoleného materiálu, gril se může stát nepoužitelným a potencionálně nebezpečným, protože se madla nažhaví a vám tak hrozí, že v lepším případě gril neotevřete, v horším se spálíte.
- Gril by měl hlavně grilovat, a tak není dobré vybírat grily, které mají nespočet vymožeností, které mnohdy ubírají na funkčnosti grilu samotného.
- Chceme, aby nám gril nejen dlouho vydržel, ale byl také v dobrém stavu a dobře se čistil. Čištění je nedílnou součástí grilování, a tak je dobré dbát na to, aby se váš nový gril dal jednoduše vyčistit.
- Posledním, na co se při výběru grilu dívat, je postavení roštu a především jeho polohovatelnost. Důležité je také víko, hlavně pokud máte na zahradě sousedy, kterým nechcete pouštět dým do oken.
Na co si dát pozor
Jak už jsme zmínili, je potřeba si ujasnit, jaký gril potřebujeme. Hledáme-li gril na naši malou zahrádku, zvolíme raději elektrický, který tolik nedýmí a nebudeme tak obtěžovat sousedy, kteří občas umí pohodové grilování opravdu znepříjemnit. Pokud chceme gril pro naši velkou zahradu na okraji města, skvělou volbou bude klasický gril na dřevěné uhlí s nezaměnitelnou chutí a typickou atmosférou. Chcete-li ale grilovat i u vás v kuchyni – je to opravdu možné – nejlepší je pro vás elektrický gril s teflonovou deskou, který ale může posloužit i při rodinném obědě venku na terase.
Pokud zvolíte elektrický gril na zahradu, je potřeba si dát pozor na to, jestli máte vůbec možnost ho na zahradě zapojit do elektřiny. Když si koupíte gril plynový, musíte také počítat s koupí propanbutanové láhve. U grilů na dřevěné uhlí je potřeba nejen dřevěné uhlí, ale také něco na podpal, buď tuhý, nebo tekutý podpalovač, případně další pomůcky na jednodušší rozdělání ohně a následné žhavení uhlíků.
Typy grilů
Grily se nejčastěji dělí podle způsobu ohřevu, tedy podle paliva, které samotný gril pohání.
Gril na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí je odvěká klasika. Má svoji specifickou přípravu a je nutné mu věnovat péči. Na druhou stranu pokrmy připravené na uhlí mají specifickou chuť, kterou má mnoho lidí s grilováním spojenou.
Gril na dřevěné uhlí by měl mít:
- ovládání přívodu vzduchu, abyste mohli alespoň trochu regulovat hoření
- víko s nastavitelným otvorem
- polohovatelný rošt
- samostatnou nádobu na popel
Výhody:
- nízká cena
- atmosféra a chuť spojená s kouřem
- jednoduchá údržba a manipulace
Nevýhody:
- delší příprava
- popílek a dým poletující okolo
- tuk, který kape na uhlí, se spaluje a tvoří tak karcinogenní látky
- spotřeba paliva
Plynový gril
Plynový gril může mít více podob. Zpravidla má jednodušší přípravu, ale horší možnost manipulace kvůli propanbutanové láhvi, ke které musí být gril připojen.
Typy plynových grilů:
Kontaktní gril – pro grilování se používá rošt nebo plotna, které se pomocí plynu nahřejí. Gril je velmi jednoduchý na přípravu i čištění.
Lávový gril – plyn nahřívá lávové kameny, které velice rychle absorbují teplo. Svojí strukturou jsou schopné vstřebat velké množství tuku, který odkapává z masa a tudíž mají menší tendenci k vzplanutí a produkují méně škodlivin. Lávové kameny je potřeba obměňovat.
RBS – nejmodernější technologie RBS je specifická umístěním hořáků. Hořáky jsou umístěny na bocích grilu a tak nemůže dojít ke vzplanutí tuků a všeho co se dostane pod rošt.
Plynový gril by měl mít:
- kvalitní hořáky
- připojení na plynovou láhev – není vždy součástí balení
- jednoduchou možnost manipulace díky kolečkům
Výhody:
- regulace plamene a tudíž i teploty
- gril je okamžitě připravený na grilování
Nevýhody:
- vysoká cena
- nutnost připojení propanbutanové láhve
- manipulace
Elektrický gril
Elektrický gril nabízí jednoznačně nejjednodušší přípravu a údržbu. Je možné s ním grilovat na terase, za chladného počasí a i v interiéru. Grilování je ekologické s připravené pokrmy neobsahují žádné škodliviny.
Elektrický gril by měl mít:
- ovladač na nastavení teploty
- plochu na grilování s nepřilnavou úpravou
- odvod tuku s odjímatelnou miskou
- dostatečně dlouhý kabel
Výhody:
- jednoduchá obsluha
- přesná regulace teploty
- možnost využití v interiéru
Nevýhody:
- vyšší cena
- závislost na elektrické energii
Závěrečné tipy, jak vybrat gril
Gril je tedy potřeba vybrat podle toho, jaký chcete, aby byl výsledek. Chcete-li grilovat zdravě, tak jednoznačně gril elektrický. Jde-li vám ale o chuť a pravou grilovací atmosféru, pak jedině gril na dřevěné uhlí. Důležité je si položit otázku, jak často chcete grilovat a kolik času chcete strávit přípravou. Pokud negrilujete každý den a nechcete gril dlouho chystat, doporučujeme gril s lávovými kameny. Je jednoduchý na přípravu, neprodukuje tolik škodlivin a když negrilujete každý den, nemusíte lávové kameny měnit tak často. Posledním důležitým faktorem je místo, kde chcete grilovat a místo, kam potom gril uložíte. U každého typu grilu najdete velké i malé, záleží tedy jen na místě a samozřejmě finančním limitu.
Já mám pro jistotu grily dva, v létě na uhlí a v zimě elekrickej …není nad to si grilovat celek rok
Nebylo by lepší pořídit jeden gril plynovej a můžeš grilovat taky celej rok! 🙂
Nedám dopustit na klasický uhlí, maso má prostě uplně jinou chut i když to není zdravé. Plyn nebo elektrika není to pravé grilování,
Doporučíte mi nějakou konkrétní značku? Nejde ani o cenu spíš kvalitu a výdrž grilu.
Díky za tipy já teď dostal robota na automatické čištění grilu 😀