Proč nekvalitní alkohol způsobuje silnou kocovinu?

Přijde vám svět nespravedlivý – pijete se svými přáteli ve stejném tempu, přesto vás začne bolet hlava dříve a oni vypadají stále čerství? Problém může být v tom, co pijete!

Věděli jste, že: Některé lihoviny člověka ‘’porazí’’ dříve a jiné nabízí příjemný večer s chuťovým zážitkem?Stačí prostě nekupovat laciný alkohol?

Nejdříve si musíme upřesnit, co je vlastně pojmem ‘’laciný’’ myšleno. Jde o to, že levné ještě nemusí nutně znamenat špatné – třeba takové ovocné pálenky české výroby jsou výrazně levnější než třeba taková whisky, to je však dáno procesem výroby a druhem alkoholu. Nám jde spíše o vyjádření nízké kvality daného pitiva.

Kongenery a jejich vliv na vaší kocovinu

Další věc, kterou je třeba znát, jsou tzv. kongenery, což jsou chemické látky, které vznikají při fermentačním procesu. Tyto látky tvoří ve finále typickou chuť a někdy i barvu alkoholu, jejich obsah je pak u každého alkoholického nápoje jiný.

Jelikož mají lidé různé předpoklady k odbourávání různých typů kongenerů, je jasné, že to, co jeden ustojí, jiného může porazit.

Pokud se na tyto látky podíváme z pohledu kvality alkoholu, kongenery jsou nečistoty, jenž vznikají při procesu fermentace alkoholu. Je jich stovky druhů a některé z nich mohou tělo těžce otrávit. Musíme si však uvědomit, že každý alkohol obsahuje kongenery, ovšem ty levnější typy mívají lacinější výchozí suroviny a ty pak produkují kongenerů více.

Těchto chemických látek se výrobci zbavují filtrováním a destilováním, tedy, čím více je nějaké pití destilováno, tím je lepší.

Abyste předešli kocovině rozhodně se tedy vyplatí vyhnout temné straně v podobě tmavých nápojů jako je brandy, burbony atd., které tíhnou k většímu obsahu kongenerů než jejich bílí bratři – vodka, bílý rum, gin atd.

 

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *