6 jednoduchých kroků k vlastnímu pivu

Představte si párty, na které přátelům nabídnete pivo vlastní výroby. Ten pocit, kdy vás budou plácat po ramenou a srovnávat váš výrobek s moky známých značek! Tak co vám brání? Možná strach z neúspěchu. Proces vaření piva v domácích podmínkách sice není komplikovaný, k uspokojivému výsledku se přesto dobere menšina samozvaných sládků. Ale kdo nic nezkusí, nic nezíská.

Dobrá zpráva je, že vlastní pivo uvaříte i bez profesionální pivovarské varny. Dokonce nebudete potřebovat ani pivní tanky, protože můžete použít jinou uzavřenou nádobu. Na druhou stranu se smiřte s tím, že se vám pravděpodobně napoprvé nepodaří vyladit chuť chmelového nápoje tak, abyste s ní byli stoprocentně spokojení. Ne nadarmo se říká, že cvičení dělá mistra.

 

Seznamte se s legislativou

Co o výrobě piva v domácích podmínkách praví legislativa? Domovarníci jsou svázání přísnými pravidly a mohou ročně připravit nejvýše 200 litrů na osobu. Překročení může být postiženo správně nebo finančně.

Postup vaření piva v 6 krocích

A nyní již slíbený návod, jak v pohodlí domova vyrobit pivo.

  1. Připravte si slad (naklíčené a usušené obilné zrno).
  2. Slad dejte do hrnce s vodou, kde za vyšších teplot proběhne tzv. rmutování. Ze sladu se uvolní zkvasitelné cukry. Vodu sceďte, získáte sladinu.
  3. Vařením sladiny s chmelem vzniká mladina (proces se nazývá chmelovar).
  4. Mladinu ochlaďte a přečerpejte do kvasné nádoby, ve které dojde k primárnímu kvašení. Spodní kvašení (např. piva plzeňského typu) probíhá při cca 10 °C, svrchní kvašení (pšeničná piva, stout, ale…) při cca 20 °C.
  5. Připravujete-li svrchně kvašené pivo, můžete přípravu doplnit o tzv. chmelení za studena.
  6. Jakmile pivo nalahvujete, začnou procesy sekundárního kvašení, sycení a zrání.


Voalá, právě jste doma uvařili pivo, gratulujeme. Pokud vás domovarnictví chytlo a rozhodnete se jej posunout na další úroveň,
neváhejte s investicí do kvalitního vybavení. Výroba pivovarů se neomezuje pouze na velké hráče – naopak přibývá minipivovarů, které mají milovníci tekutého chleba v oblibě snad ještě více než pivo z velkovýroby. Kdo ví, třeba si nakonec otevřete vlastní podnik.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *